10 načina da potaknete svoju kreativnost

Kreativnost je vaše rođeno pravo – ali se često može sakriti u svakodnevnom životu. Kako biste olakšali svoj osobni razvoj i samorast, evo nekoliko savjeta za kreativnost pomoću kojih možete uskrsnuti, osvježiti i poboljšati svoje kreativne sposobnosti.

Pazite na sebe.

Dobro spavajte/dobro jedite/meditirajte/radite ono u čemu uživate i činite to češće (ako to poboljšava život!). Kreativnost je smanjena kada su vaša osjetila otupljena.

Učinite nešto drugačije.

Toliko toga radimo na auto – ruti kojom idemo na posao, novinama koje čitamo, TV programima koje redovito gledamo. Promijenite jedan element svoje redovite rutine neko vrijeme. Ako je moguće, idite drugim putem do posla, čitajte druge novine (osobito one koje nikada ne biste pročitali!).

Budite znatiželjni o svom svijetu oko sebe.

Uvijek me začudi kada ljudi ne vide što je oko sebe. Pogledajte područje u kojem živite/radite kao turist. Kako biste ga istražili da ste turist?

Pročitajte knjigu o nečemu što vas prije nije zanimalo.

…i provjerite možete li stvoriti interes dok ga čitate. Vjerujem da nijedna tema nije dosadna ili nezanimljiva ako je entuzijastično i kreativno predstavljena. Znate što volite – ili volite ono što znate?

Učinite s vremena na vrijeme nešto dječje.

…i ne morate imati djecu tamo kao ‘izliku’ da to učinite. Sjednite i igrajte se na ljuljačkama/crtajte/slikajte ‘blesave’ slike – zabavite se. Djeca su nevjerojatno kreativna i kao odrasli mogli bismo puno naučiti o tome kako oni gledaju na svijet.

Stvorite/pripremite mirno vrijeme za sebe svaki dan.

Ne raditi ništa (osim ako vas to ne opušta), već samo da razbistrite i osvježite svoj um. Mi smo ljudska bića, a ne djela. Postoje trenuci kada naš pretrpani raspored i umovi ne dopuštaju prostor i vrijeme za dobrodošlicu kreativcima. Einstein je volio ići na jedrenje poslijepodne nakon jutarnjeg posla. U redu, većina nas nema ovu priliku, ali shvatili ste poantu.

Postavljajte pitanja ‘što ako’.

Samo iz zabave i vidjeti kamo će vas odgovori odvesti. Što kada bi ta zgrada mogla govoriti, što bi govorila, koje bi priče pričala?

Često postavljamo pretpostavke.

…o ljudima s kojima radimo (posebno ako nam se ne sviđaju!) Pokušajte se ponašati prema nekome tko vam se posebno ne sviđa na poslu kao da vam se sviđa (da, znam……… ……:.) Što biste rekli, kako biste se ponašali prema njima?

Napišite i snimite svoj život.

…kao da je to scenarij koji moraš prodati filmskoj tvrtki.

Razgovarajte s ljudima koje rutinski ignorirate ili odbacujete.

Zamislite njihove živote iz njihove točke gledišta, oni često imaju stajališta koja možda nikada prije niste razmatrali i …………………………… nosite sa sobom malu bilježnicu da zabilježite nove ideje/osjećaje/osjećaje kako vam padnu na pamet.

Učinite jedno, nešto ili sve od ovoga i uskoro ćete primijetiti porast u svojoj kreativnosti, osobnom razvoju i samorastu.