10 načina za prevladavanje odgađanja: izazov za sutra!

Jeste li shvatili da čak 47% vremena koje provodimo na internetu nema nikakve veze s našim radom? Godine 1978. 15% stanovništva izjavilo je da donekle odugovlači. Samo 1% je priznalo kronično odugovlačenje. Godine 2022. brojke su se učetvorostručile! 60% ljudi izjavilo je da doživljavaju blagu do umjerenu prokrastinaciju u svom životu, a 6% je izjavilo da je odugovlačenje vladalo njihovim životima! U ovoj eri “predoziranja odvraćanjem pažnje”, donesite odluku da prevladate odugovlačenje primjenom nekih ili svih sljedećih tehnika.

Živite po zakonu višeg napora. Dok izvršavate važan zadatak, osjetit ćete nalet energije i entuzijazma. Dovršetak zadatka potaknut će oslobađanje endorfina u vašem mozgu, uzrokujući da doživite prirodni maksimum. Zapravo ćete postati ovisni o ovom osjećaju dok nastavljate izvršavati izazovne i važne zadatke. Dakle, kako budete ulagali više truda, htjet ćete nastaviti ulagati više truda.

Kakva je tvoja energija? Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da povećate svoje zalihe energije, uključujući 8 sati odmora svake noći. Znam da kažete: “Ja sam sretan ako dobijem 6!” Uz bolje planiranje i organizaciju, ne samo da možete odspavati 8 sati, već ćete imati vremena i za #3.

Vježbajte i jedite ispravno! Da, tako je. Ako odvojite vrijeme za vježbanje, zapravo ćete imati više energije i manje ćete odgađati. Također, izbjegavajte one jednostavne šećere koji vam “daju poticaj”. Možda će vam to odmah požuriti, ali ćete “odbaciti” nedugo nakon toga. Jedite složene ugljikohidrate koji osiguravaju sporije i stabilnije oslobađanje energije tijekom dana.

Poboljšajte svoje tehnike postavljanja ciljeva. Jedemo li slona odjednom? Ne. Radimo to jedan zalogaj po jedan. Učinite isto sa svojim ciljevima. Uzmite svoje veće ciljeve i rastavite ih u niz manjih, dostižnijih ciljeva. Zapišite ih, budite konkretni i navedite datum. Gol bez datuma je samo san. Provjerite jesu li izazovni i rasporedite svoje ciljeve koji se ponavljaju (npr. treninge) svaki dan u isto vrijeme kako biste razvili rutinu.

Napravite liste i radite na njima. Nitko ne voli raditi s listama. Osjećate se kao da vaša majka kontrolira svaki vaš pokret. Ali ovo vas održava organiziranim. Imajte dnevni, tjedni i mjesečni popis stvari koje trebate učiniti i dodajte ih prema potrebi.

Napravite svoju listu “top deset”. Zapišite deset stvari koje želite postići u sljedećoj godini. Napišite ih kao da su se već dogodili, u sadašnjem vremenu. Objavite ih tamo gdje ćete ih svakodnevno viđati i dok ste kod toga, čitajte ih naglas svaki dan. Samo razgovor je vrlo važan.

Odaberite favorit sa svog popisa. Koja će vas stavka na vašem popisu gurnuti naprijed 100% u vašoj karijeri, osobnom životu itd. kada završite? Prvo osmislite akcijski plan za postizanje tog cilja i zapišite ga.

Pronađite sustav koji vam odgovara. Ne postoji pristup prevladavanju odugovlačenja. Sustav koji može biti vrlo uspješan za jednu osobu, za drugu bi mogao propasti. Isprobajte različite “programe” i budite strpljivi. Naći ćete sustav koji vam savršeno odgovara.

Ne odustaj! Svi možemo razviti navike usredotočenosti i koncentracije ako se tome posvetimo donošenjem odluke, razvijanjem discipline i zadržavanjem odlučnosti.

Samo učini to! Shvaćam da se ovaj izraz u potpunosti previše koristi, ali budimo iskreni, vrijedi. Ponekad se samo trebamo zakopčati i dovršiti taj nevjerojatno jadan zadatak od kojeg smo se tako dugo bojali. Jamčim vam da ćete imati više energije kada završite.