10 savjeta kako se nositi s negativnim emocijama na poslu

To je životna činjenica – ako želite uspjeti u poslu, morate znati kako komunicirati i učinkovito komunicirati sa svojim zaposlenicima, poslovnim partnerima, dobavljačima, potencijalnim klijentima i kupcima. Kao vlasnik male tvrtke, to bi moglo uključivati brzi prijelaz s jedne vrste jezika na drugu. Na primjer, način na koji ćete objasniti svoja očekivanja svojim zaposlenicima može se razlikovati od načina na koji biste ih prenijeli svom poslovnom partneru ili potencijalnom klijentu.

Kao što svi znamo, ponekad se jezik pokvari, a komunikacija se zaustavi. Zbog toga se vlasnik može osjećati razdražljivo, ljutito, frustrirano… i sa željom da se oduži svojim zaposlenicima ili osoblju.

Iako može postojati primjer da bi takvo dijeljenje bilo prikladno ili korisno, postoje mnogi slučajevi u kojima to nije slučaj, a ispuštanje zraka u svakom slučaju može rezultirati značajnim gubitkom vjerodostojnosti i poštovanja ključnih zaposlenika i kontakata.

Dakle, koji su neki učinkoviti načini upravljanja emocijama u okruženju na radnom mjestu?

Dobra briga o sebi najbolji je lijek. Poslodavac koji redovito brine o svojim fizičkim, emocionalnim i mentalnim potrebama bit će vještiji u upravljanju negativnim ili neprijateljskim emocijama na poslu. Počnite s primjerenim spavanjem, dobrom prehranom i redovitom tjelovježbom.

Znajte što vam je bijes i frustracija – i u glavi i u tijelu. Ponekad se zaista možemo “odsjeći” od svojih osjećaja i djelovati prenagljeno, a da ne znamo zašto. Provedite neko vrijeme znajući kako se osjećate s ljutnjom i gdje je primjećujete u svom tijelu.

Prošećite 10 minuta. Kada se poželite “oddušiti”, izvinite se iz ureda i brzo prošećite 10 minuta po parkiralištu ili susjedstvu. To će vam razbistriti um i možda vas spasiti od gubitka strpljenja.

Istaknite se mentoru, treneru ili kolegi od povjerenja. Čin dijeljenja svoje frustracije i strahova će vas smiriti. Ti ljudi vas mogu podržati i pomoći vam da napredujete.

Pitajte: “Čega se bojim?”. Najčešće se ljutnja ili frustracija javlja kada se aktivira neki od naših strahova. Idući izravno u potrazi za izvorom svojih osjećaja, možda ćete ih moći kratko spojiti.

Napravite iscrpan popis “ne želim”. Na ovoj listi zapisujete sve što NE želite u situaciji kao što je “izgledati blesavo”, “biti nespreman” itd. Jednom kada to sve zapišete – SVE – razbistrit ćete um i biti spremni za generiranje produktivnih rješenja.

Ometajte se. Ponekad je dovoljno skrenuti misli s uznemirujuće teme da se smirite. Razmislite o zatvaranju vrata i igranju računalnih igrica ili nečeg jednako bezumnog (ali upijajućeg). Promjena fokusa promijenit će vaš stav.

Pitajte: “Što radi u ovoj situaciji?” Ovaj savjet dolazi iz knjige Kurta Wrighta, “Kršenje pravila”, i sugerira da svi možemo bolje upravljati stresom ako počnemo gledati “što radi”, a ne “što nije u redu”. Puno puta vam kvarovi u komunikaciji ili kvarovi mogu pokazati gdje je potrebno stvoriti i postaviti bolje sustave i u konačnici će poboljšati održivost vaše organizacije.

Poduzmite akciju. Ponekad, kada se jedan dio poslovnog plana ne pomiče, to može značiti da je drugi dio spreman za postupanje. Umjesto da se osjećate iznervirano i frustrirano, transformirajte tu energiju u pozitivno kretanje naprijed, gdje možete.

Postavite snažan zahtjev. Ako želite da nešto bude drugačije, započnite proces izrade. Obratite se ključnim ljudima, dajte im do znanja da biste željeli raditi na slijepoj ulici i predstavite svoje potrebe i potrebe vašeg poslovanja. Ponekad samo komuniciranje o svojim željama u obliku odgovarajućeg zahtjeva može pokrenuti situacije.