10 savjeta koji će vam pomoći da završite intervju i dobijete posao

Intervju je dio “natječaja ljepote” u procesu traženja posla. Anketari mogu uspoređivati kandidate postavljajući im slična pitanja i uspoređujući odgovore. To što ste baš prava osoba za posao neće vam pomoći ako uprskate intervju.

Evo deset savjeta koji će vam pomoći da izađete iz razgovora s ponudom za posao.

Pokažite odgovornost dolaskom na vrijeme.

Ništa vas ne podiže na pogrešnu nogu više od kasnog dolaska na intervju. Bez obzira koji razlog imate, to vam neće potpuno izbrisati dojam da ste neorganizirani i neodgovorni.

Pokažite samopouzdanje kroz snažan stisak ruke, ugodan izraz lica i optimističan način.

Iako se možda ne osjećate posebno samouvjereno, važno je izgledati kao da jeste. Percepcija je sve kada se stvara dobar dojam. Slabo rukovanje odbija, stoga vježbajte kako biste bili sigurni da je vaše snažno. Ponekad mislimo da se smiješimo kad nismo, pa se pogledaj u ogledalo, nasmiješi se i prisjeti se kako ti je lice kad se smiješ. Ako se nasmiješite, samouvjereno pružite ruku i energično se predstavite, voditelj intervjua će vas htjeti upoznati.

Pokažite inicijativu unaprijed istražujući tvrtku.

Čak i male organizacije imaju web stranice, tako da zapravo nema isprike da prije intervjua ne znate neke osnovne informacije o tvrtki. Ako postavljate pitanja na koja se očito moglo dobiti odgovor kroz pola sata pregledavanja, ispasti ćete kao netko bez inicijative ili zdravog razuma.

Pokažite svoje prioritete usredotočujući se na posao prije nego što se raspitate o pogodnostima i pogodnostima.

Kada dođe vaš red da postavljate pitanja, usredotočite se na aspekte posla i tvrtke, pa čak i odjela. Bit će dovoljno vremena za raspravu o pogodnostima kada se vi i voditelj intervjua složite da ste dobar kandidat za posao. Prerano postavljanje pitanja o pogodnostima, beneficijama, pa čak i plaći u razgovoru, označava da ste i vi timski igrač.

Pokažite prisebnost pod pritiskom postavljajući dobro promišljena, suvisla pitanja.

Kada pregledavate web stranicu tvrtke, razmislite što biste još željeli znati. Koja pitanja postavlja web stranica za vas? Upotrijebite svoje znanje za postavljanje smislenih pitanja i vježbajte unaprijed jer je važno ne spoticati riječi. I, što je najvažnije, poslušajte odgovore.

Pokažite svoju poslovnu pamet povezujući vlastito iskustvo sa specifičnim potrebama posla.

Vaš životopis govori sugovorniku o vašem porijeklu i iskustvu. U intervjuu morate izraziti kako će vam ovo iskustvo pomoći da se dobro snađete u ovom poslu. To je osobito važno ako ste mladi, tek ulazite u radnu snagu i nemate puno radnog iskustva. Međutim, ako ste vodili grupu mladih, to je možda izoštrilo vaše vještine vođenja. Ako ste izdavali kampus novine, sigurno ćete imati komunikacijske vještine. Razgovarajte o tome kako vas te vještine čine pravim za posao.

Pokažite poštovanje tako da nikada ne klevetate bivše poslodavce ili kolege.

Nema iznimke od ovog pravila, a ako ga prekršite, praktički će vas uvijek izbaciti iz trčanja za bilo koji posao.

Pokažite energiju govorom tijela i tonom glasa.

Sjednite uspravno u stolicu, lagano se nagnite naprijed kako biste slušali dok intervjuer govori. Kimnite i nasmiješite se prikladno kako biste pokazali da razumijete. Ubacite entuzijazam u sve što kažete. Nitko ne želi zaposliti nekoga kome posao zvuči dosadno prije nego ga on ili ona i dobije!

Pokažite sofisticiranost odgovarajućim odijevanjem.

Čak i ako je petak, intervjui nisu slučajni! Čak i ako se zna da je radno mjesto na koje želite ući ležerno, uvijek se za intervju odjenite malo službenije. Obratite posebnu pozornost na dotjerivanje – izlizane, neuglancane cipele mogu poslati tihu poruku da ste neoprezni u svom izgledu, a anketar bi mogao pretpostaviti da ćete biti neoprezni i na druge načine.

Pokažite da želite posao (ako želite!) tražeći ga.

Ovo zvuči očito, ali začudili biste se koliko često ljudi zaborave na to. Zapamtite da je intervju također prilika da odlučite želite li raditi za ovu tvrtku. Ako to učinite, nemojte se ustručavati reći.