10 savjeta za odmor bez stresa

Osjećate li početak blagdanske treme? Odjednom je tu iza ugla. Opustiti! Odvojite vrijeme za dobro planiranje sada i uđite u praznike s velikim osmijehom. Uzmite dnevnik i olovku i krenimo.

Prisjetite se prošlih praznika – u svom dnevniku napravite kolumnu za Što radi i drugu za Ne to opet. Pod What Works navedite aktivnosti koje vam donose radost, koje dolaze prirodno i sjedaju na svoje mjesto. Pod Not That Again navedite svoje izazove. Zabilježite stvari koje vam crpe energiju i srušavaju vas. Što možete učiniti da delegirate, izbacite ili promijenite stavke u stupcu Ne to opet i prihvatite više aktivnosti u stupcu Što radi? Koje promjene treba napraviti?

Odaberite temu zbog koje ćete biti uzbuđeni – Što vam je važno za ovaj praznik? Temeljite svoju temu na tome. Ako želite ostati kod kuće umjesto da putujete, vaša bi tema mogla biti “Dom za praznike”. Ako vam je proračun mali, razmislite o “Jednostavno senzacionalno”. Vaša tema pomaže vam da ostanete usredotočeni. Tema koja odaje počast vašoj duhovnosti mogla bi biti “Vjera i obitelj na prvom mjestu”. Ili odaberite omiljeni citat kao što je Mahatma Gandhi “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”. Budite kreativni, zabavite se i zapišite.

Postavite svoja glavna 4 prioriteta – Temeljite ih na onome što stvarno želite što bi trebalo biti povezano s vašom temom. Postanite kristalno čisti. Zapišite ih. Kada znate svoje prioritete, možete lako odgovoriti na zahtjev i postaviti granice. Kada vas netko zamoli da se uključite, zatražite 24 sata za odgovor. Pogledajte svoje prioritete i provjerite služi li im. Ako jest, razmislite o tome. Ako ne, odgovor je vjerojatno ne.

Izradite kartu – Što ako ste krenuli na veliko putovanje bez planiranja? Vjerojatno biste se izgubili, gubili vrijeme i doživjeli tjeskobu. Ima smisla planirati praznike kada se utječe na mnoga područja našeg života: vrijeme, energija, osobna njega, odnosi, fizičko okruženje i financije. Razmislite o izradi popisa zadataka do kraja godine. Potrebno je malo vremena, ali će vam uštedjeti vrijeme i stres. To će vas spasiti od trčanja u krug, odlaska naprijed-natrag na isto mjesto i pokušaja da se prisjetite što je sljedeće. U prošlosti sam imao stotine stavki na svom popisu zadataka. Nije ni čudo da smo pod stresom kada to pokušamo u svojim glavama. Evo alata za pomoć. Pokupite popis zadataka na www.StartingNowCoaching.com ili izradite vlastiti. Na računalu napravite grafikon s 4 stupca. Koristite svoju temu za zaglavlje. Ispod svoje teme navedite svoje prioritete vodoravno. Označite stupce na način koji vam je od pomoći. Koristim Business, Personal, Holiday i Need List. Upotrijebite mali font i minimalni prostor na marginama da stane što više redaka. Ispišite svoju kartu. Navedite svoje zadatke i dodajte ih kako vam stignu. Držite svoju kartu uvijek uz sebe. Rasporedite vrijeme za izvršavanje zadataka. Zabavite se i razvijajte zamah dok napredujete. Ne zaboravite ga sačuvati za sljedeću godinu.

Pojednostavite – svaki zadatak se mora riješiti. Možete to učiniti, delegirati ili izbaciti. Uklonite ono što ne služi vašim prioritetima. U čemu možete dobiti pomoć i delegirati? Ovo je dobar trenutak da se riješite onih stavki s popisa Not That Again. Unajmite nekoga za ukrašavanje ili domaćicu na mjesec. Neka svi donesu jelo umjesto da to radite sami. Uključite svoju obitelj i zapamtite da stvari ne moraju biti savršene. Pusti. To će vam dati prostor da prihvatite ono u čemu uistinu uživate.

Postavite proračun – Razvijte proračun u kojem se osjećate dobro. Postoji mnogo načina da praznik učinite posebnim bez dodavanja stresa u svoj proračun. Pokažite ljudima da su cijenjeni. Planirajte obiteljsku zabavu i aktivnosti. Možete nekome dati do znanja što je posebno na njemu na kartici, pismu, kaseti ili videu. Budite kreativni. Svake godine imam jedan dar za djecu. Zamotam prazne kutije jednu u drugu. Kad otvore posljednju kutiju, postoji trag koji im govori sljedeći korak. Ne dopustite da vam mali proračun ukrade radost. Neka bude zabavno!

Postavite granice – Odlučite sada što nećete tolerirati. Zapisati. Sjećate li se svoje liste Not That Again? Postoji li netko tko vas uvlači u stvari koje ne želite raditi? Vodite razgovor koji je kasnio. Ne je ne. Ako netko nastavi pitati nakon što ste rekli ne, pokušava vas kontrolirati. Postavljanje granica znači educirati ljude o tome kako se mogu ponašati prema vama. Postoji li netko koga trebate educirati?

Zakažite vrijeme za planiranje i sebe – kada je dobro vrijeme za ažuriranje plana? Kada možete odvojiti vrijeme za sebe? Stavite ga u svoj kalendar svaki tjedan do kraja godine. Držite se termina. Dodajte ovaj redak u svoj dnevni timer kao podsjetnik: “Imam termin u čast sebe ovog ______ (dan) u __:__ (vrijeme) da učinim nešto posebno za mene jer ja to jakoooooo zaslužujem!”

Dajte na način koji vam daje radost u odnosu na obavezu- Kada dajete na način koji vam je prirodan, ostajete u integritetu s onim što jeste. Stoga ste u mogućnosti podijeliti svoje posebne darove s drugima. Kad radiš ono što voliš život klikne. Ako postoji situacija od koje se bojite, razmislite o tome kako je možete prilagoditi i riješiti na način koji će vam donijeti više radosti.

Odmah poduzmite akciju- Počnite danas tako da zavežete svoje posljednje lukove mnogo prije nego što se na krovu zakucaju kopita. Držite svoj blagdanski dnevnik i kartu pri ruci. Što prije završite svoje zadatke, prije ćete moći sjesti, nasmiješiti se i uživati u sezoni!

Ono što želim za vas je da poduzmete korake naprijed u pripremi za praznike… Počevši odmah!