Kako biti odgovoran trener

Tko može zaboraviti poznatu liniju Petera Parkera? Rekao je: “S velikom moći dolazi i velika odgovornost.”

Društvo očekuje da Spiderman – strip, TV i filmski superheroj s nevjerojatnim moćima – bude odgovoran za spašavanje svog grada i svijeta od sila zla. I nikad nas nije iznevjerio. Unatoč iskušenjima posjedovanja takvih moći, on svoje sposobnosti koristi samo za dobrobit ljudi oko sebe.

Biti trener ima slične paralele. Nemaju nadljudske moći poput rendgenskog vida ili letenja kroz zrak s čarobnim “ljepljivim užadima”. Ali veliki treneri mogu imati stvarnu moć kroz svoje sposobnosti da pomognu drugima – a s njom i odgovornost – da vode druge prema uspjehu. Ovo je PRAVA moć koja se može koristiti za pomoć stvarnim ljudima u OVOM svijetu. Dobro napravljeni, treneri mogu pomoći drugima da preokrenu svoje živote. Učinjeno pogrešno, a coach bi mogao voditi klijenta krivim putem.

Dakle, s ovom moći podučavanja vaših klijenata prema očitovanju njihove osobne i/ili poslovne vizije dolaze i odgovornosti. Sve ih veliki treneri preuzimaju kao dio profesionalne odgovornosti. To može uključivati sve, od toga da provjerite da li se vaš klijent kreće u pravom smjeru, da ga vratite na pravi put kada nije, te da razvijete i pratite njihovu upotrebu vježbi kako bi im pomogli na tom putu.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili odgovorniji trener. Jednako važno, te iste vještine možete prenijeti vašim klijentima kako biste im pomogli da vode odgovornije živote ispunjene integritetom.

Kako izvući odgovornije “vi” u sebi

Razvijte samosvijest.

Naučite i upoznajte svoje snage i slabosti kako biste mogli objektivno sagledati svoje ponašanje. Prepoznajte svoje nedostatke, primite povratne informacije i izvršite promjene kada je to potrebno. Što više budete svjesni svih svojih aspekata, to ćete više znati koje klijente možete najbolje trenirati i – što je jednako važno – one koje najbolje upućujete drugima.

Dr. Gerard Bell, poslovni konzultant i profesor na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hill, savjetuje nas kako proširiti svoju samospoznaju. Rekao je: “Pažljivo proučavajte sebe i prakticirajte tehnike samoprocjene kako biste naučili kako se ponašate i kakve učinke imate na druge. Kao i drugi za njihove opcije, povratne informacije i prijedloge kako bi postali bolji trener.”

Pouka je jednostavna: što više rastemo, više možemo ponuditi i više možemo pomoći drugima.

Naučite odvojiti odgovornost od brige

Kada čujemo riječ “odgovornost”, često si mislimo: “Još jedan zadatak, drugi problem”. Međutim, odgovornost nije briga oko stvari koje nam daju na rješavanje. Razmotrite ovu priču:

Jedne noći na kraju druge smjene, šef operative izašao je iz pogona kojim je upravljao i prošao pokraj portira. Portir pokraj kojeg je prošao rekao je: “Mr. Smithe, volio bih da imam tvoju plaću. Ali ne bih želio brigu koja ide uz to.”

Gospodin Smith je odgovorio: „Dajem najbolje što mogu kada sam ovdje. Ali napuštam brigu kad odem kako bih mogao biti 100% sa svojom obitelji kad sam kod kuće.”

I vi možete naučiti dati sve od sebe izazovnom poslu, ali onda ga “ostavite pred vratima” kada ste izvan radnog vremena. Briga ne postiže ništa osim što nas izjeda i zapravo nas čini manje učinkovitima! Ne dopustite da vam briga pokvari jasnoću prosuđivanja i sposobnost da poduzmete odlučnu akciju. To možete naučiti kako rastete.

Nošenje odgovornosti za treniranje ne bi vas trebalo zastrašiti. U coachingu se radi o sposobnosti pomaganja drugima. Prihvatite odgovornosti koje dolaze s tim.

Ništa se ne dobiva brigom o tome hoće li vaši klijenti postići svoje ciljeve ili ne. Usredotočite se na njihovu podršku i inspiraciju. Budite im partner u njihovom rastu. Razmišljajte s njima kad je potrebno. Ali u konačnici, odgovornost vašeg klijenta je preuzeti odgovornost za postizanje svojih ciljeva. Vi im samo pomažete da vide i postignu ovo stanje.

Preuzmite proračunate rizike i učite iz svojih grešaka

Učinkoviti treneri imaju hrabrosti tražiti od svojih klijenata da riskiraju kada su rezultati i uspjeh neizvjesni. Spremnost na rizik neuspjeha ključna je osobina svih uspješnih ljudi.

Kao coach možete pomoći svojim klijentima da rade s rizikom i mogućim neuspjehom. Pomozite im da nauče analizirati svoju situaciju i mogućnosti. Radite s njima kako biste naveli prednosti i nedostatke za svaku opciju, a zatim svakom izboru dodijelite ocjenu faktora rizika od 1 do 5. Zatim neka odrede vjerojatnost svake od njih. To će im pomoći da kvantificiraju i upravljaju procesom preuzimanja rizika.

Također, dovedite ih do bolje paradigme u pogledu neuspjeha. Što je neuspjeh osim odlične povratne informacije da naš trenutni smjer djelovanja nije pravi put? Koristite ove informacije za korekciju tečaja. Neuspjeh se ne događa dok ne odustanemo. Ako ne odustanete, neuspjeh nije opcija.

Posjedujte i priznajte naše pogreške

Naše najveće lekcije i rast dolaze kroz naše pogreške. Svatko ih pravi; dio je života. Pomozite svom klijentu da to shvati i on će moći izvući potrebne lekcije i poduzeti korektivne mjere. Ako radimo “igru okrivljavanja”, ne činimo ni prvi korak (vlasništvo) u ovom procesu.

Ne samo da nam poznavanje naših pogrešaka i neuspjeha pomaže da budemo istinitiji i moćniji u vlastitim životima. Posjedovanje i preuzimanje odgovornosti za njih omogućuje drugima da uvide integritet i vrlinu u nama i time dodatno zadobiju njihovo poštovanje.