Kako pravilno očistiti cipele?

Pravi majstori znaju kako banalan posao poput čišćenja čizama pretvoriti u umjetnost. Neki od njih spremni su podijeliti tajne zanata, što smo mi rado iskoristili i sada vam nudimo niz pravila za njegu cipela, bilo da su kožne, antilop ili lakirane.

Kako očistiti kožne cipele

Cijeli proces oduzima nešto više vremena od pranja zubi. Prvo morate otresti prašinu s cipela – pijesak i sitni kamenčići izgrebat će dragocjenu površinu kada se poliraju. Treba otresti prašinu nježnošću i mislima o sudbini Rockefellera. Zatim se cipele moraju oprati od prljavštine i tragova stare kreme. U tu svrhu industrija cipela proizvodi posebne šampone, ali ako vas iz nekog razloga ovaj napredak nije dotaknuo, upotrijebite obično sredstvo za čišćenje stakla, ono je jednako dobro – njime namočite ubrus i obrišite prvo jednu cipelu, a zatim, dok suši se, drugo.

Na osušenu obuću dobro je nanijeti ulje od nerca i pustiti da se upije – savršeno odbija vodu i sprječava raspadanje kože.

Slijedi kritični dio – krema. Prije su ga čistačice same kuhale, svaka je imala tajni recept. Sada ne nedostaje krema (za razliku od sredstava za čišćenje). Ako su cipele nove, možete se ograničiti na bezbojnu kremu. No, s vremenom boja čizama izblijedi pa ju morate osvježiti. Ton kreme trebao bi biti nešto svjetliji od tona cipela, ni u kojem slučaju tamniji. Da biste provjerili ton, prvo morate malo podmazati stražnju stranu – tamo će moguće pogreške biti najmanje uočljive. Nakon što se uvjerite da je sve u redu, nastavite razmazivati ​​po cijeloj površini laganim kružnim pokretima.

Pri mazanju čizama kremom ne smijemo zaboraviti na rubove koji idu sa strane, gornjim dijelom potplata i ispred pete. Najmanje je potrebno podmazati jezik, ali i njega treba poštovati s vremena na vrijeme.

Najbolje od svega, sljedeću fazu – poliranje – rješava konjski rep ili, ako nije pri ruci, četka od konjske dlake. S pokretima koje najbolje opisuje rima naprijed-nazad, počnite glancati osušene cipele, ali bez previše pritiska. Morate nastaviti dok četkica ne počne doslovno letjeti preko sjajne površine kože.

Slijedi baršun – komad baršunaste tkanine. Izglađuje prugaste tragove konjske dlake i daje čizmi veličanstveni sjaj.

Kako očistiti cipele od brušene kože

Prašina ne zaobilazi ni antilop, a kožna četka u obliku osmice pozvana je da je otrese. Nije da postoji drugih sedam četkica, samo površina za čišćenje ove podsjeća na nekoliko osmica postavljenih jedna do druge.

Nakon što ste završili s prašinom, nemojte žuriti da zgrabite šampon – antilop (kao i njegov rođak nubuk) ne podnosi tekućine. Šmirgla, slična gumici, pomoći će vam da se riješite prljavštine. A tabane možete prati samo šamponom.

Ulogu kreme igra sprej. Također je obojen: smeđi, plavi itd. Ako niste sigurni u svoju sposobnost razlikovanja boja, uzmite bezbojni. Kremom se, kao i šamponom, maže samo taban, i to četkicom za zube.

Nakon podmazivanja i poliranja potplata, pažljivo počešljajte hrpu antilopa četkom u obliku osmice u smjeru koji je tvornica cipela izvorno odredila.

Kako očistiti gumene i lakirane cipele

U prvom slučaju sve je primitivno: samo trebate koristiti šampon i pustiti cipele da se osuše. Čizme od laka čiste se na način kožnih, s izuzetkom masti od nerca. A krema neće trebati vosak, već silikon.

Svaka boja cipela treba imati svoj set četkica (idealno bi bilo da se dobiju najmanje četiri)

Cipele zahtijevaju ručnu njegu

Umjesto živih čistača sada posvuda postoje strojevi za glačanje s velikim četkama. A ovo je prepuno: skliznuvši cipele ispod ovih dlakavih rolki, nećete baš ništa očistiti, samo ćete zamrljati hlače. Rubovi, jezik, peta – sve to ostaje bez pažnje. Kao rezultat toga, dobivate sjajnu čarapu, a ubrzo su se čizme raspale od tvrdokorne prljavštine i reagensa.

Kožni potplati – više masti

Ne nosite cipele s kožnim potplatom zimi. Voda, zajedno s čitavom kemijskom tablicom koju domari siju velikodušnom rukavicom, odmah se upije u kožu, otrov se brzo diže sve više i više – i opet ste bosi, poput revnog sljedbenika Rousseaua. Ali ako je kožni potplat vaša stalna strast, češće ga i obilnije zasitite mašću od nerca.

Sve treba očistiti

Cipele, čizme, sandale, galoše, čak su mi donijeli i škrilje. I jednog dana ušao je klijent u čizmama od riblje krljušti. Razumijem da je ovo izazov. Naravno, do tada sam imao iskustvo slona, ​​psa, krokodila, pa čak i svinjske kože s prištićima iza sebe – ali riba je prvi put plivala. Bio sam vrlo nježan, najmanji pokret protiv vage – i zdravo. Ali sve je dobro prošlo.

Ne nosite isti par svaki dan. Trebali biste ih imati barem dva s načinom rada “dva po dva”. Dok u jednoj plovite kroz urbane krajolike, druga čeka u redu s blokovima unutra. Općenito, uzmite si pravilo da u čizme stavljate podloške, čak i ako ih izuvate samo noću. Inače će izgubiti obrise, podići nos i uskoro će potpuno prestati komunicirati s vama. I ne želiš imati ništa s njima.

Objavljeno dana Kategorije Blog